Er woedt momenteel een digitale storm in cyberspace. Dinsdag 27 juni gestart in de Oekraïne verspreidt de Petya ransomware momenteel razendsnel. De schade wat hierbij wordt aangericht is groot en er op dit moment nog geen eenvoudige oplossing voor een eenmaal geïnfecteerde PC. Het volledig opnieuw inrichten van de computer met het Windows besturingssysteem is op het moment van schrijven van dit bericht de enige manier om de computer weer werkend te krijgen. De bestanden die op de Windows PC stonden gaan hierbij verloren.

Het is dus zaak uw computer zo goed mogelijk te beveiligen tegen deze ransomware. Deze beveiliging bestaat uit 3 stappen waarvan de eerste 2 van algemene aarde zijn en eigenlijk altijd aan te bevelen zijn.

  1. Zorg er voor dat uw Windows besturingssysteem up-to-date is. Een verouderd besturingssysteem is garantie voor een besmetting met een virus of ransomware zoals Petya.
  2. Verzeker u van een goede en up-to-date virusscanner. Wij gebruiken zelf Eset antivirus en dat geeft een adequate bescherming. Controleer op de website van uw anti-virus leverancier of het product dat u gebruikt beveiliging geeft. Is uw anti-virus programma niet meer up-to-date, onmiddelijk updaten!
  3. Sinds afgelopen nacht is er een manier om uw computer specifiek tegen deze Petya ransomware te beveiligen. De ransomware controleert de aanwezigheid van een bestand op de PC. Indien dit bestand aanwezig is zal de ransomware zich niet op uw computer installeren. Deze wijze van beveiliging is ontdekt door Amit Serper.
    De oplossing is een bestand aan te maken in de c:\windows folder genaamd perfc . Dat kan het makkelijkst door in deze folder een bestaand bestand te kopiëren en daarna te hernoemen naar perfc . Vervolgens maakt u het bestand “Alleen lezen” zodat het niet kan worden verwijderd.

Om u in staat te stellen uw computer zelf redelijk eenvoudig te beschermen tegen de Petya ransomware hebben we een korte instructievideo beschikbaar gesteld.
Deze video vindt u op https://www.screencast.com/t/e3APgjDtg .

Mocht u hulp nodig hebben dan vindt u onze contactgegevens boven- en onderaan deze website.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This